Flåten går IKKE i vinterhi
Bedst som du måske gik rundt og troede, at din hund blev fri for den lille parasit om efteråret, må du altså tro om igen. For flåten er stadig meget aktiv i både efteråret og langt ind i vinteren. Det skyldes vores stadig varmere vejr. Tjek ofte din hund grundigt for flåter eller beskyt den med et flåtmiddel.
Det er desværre en udbredt misforståelse blandt hundeejere, at de kan trække vejret mere roligt og bruge mindre tid på flåteftersøgninger i hundens pels, når sommeren går på hæld. For den lille blodsugende parasit er meget aktiv hele efteråret og langt ind i vinteren.
Med det stadig varmere vejr i Danmark og på resten af kloden, vil flåtsæsonen blive stadig længere. Flåterne lever i efteråret på forskellige værter såsom råvildt og kan sprede sig herfra til din hund. De kan også ligge i bunkerne af efterårsblade på jorden og vente på at et værtsdyr (eller menneske) kommer forbi.
Det klogeste, du kan gøre for dit husdyr, er derfor:
- Tjek din hunds pels regelmæssigt for flåterne – også i efteråret og i varme vintre
- Giv din hund et flåtmiddel. Så er den beskyttet mod flåter.
- Tjek, hvilke områder hvor flåtrisikoen er størst (så du og din pelsede ven er forberedt, når I skal ud at gå tur)
Hvis du – som de fleste andre hundeejere – holder af at gå med dit kæledyr i skoven og engen, så er risikoen for flåter også større. De unge flåter – nymferne – er mest aktive fra maj til august. Det er dem, som er mindst og sværest at finde i pelsen. De voksne flåter er mest aktive fra marts til maj og fra august til november. Men, igen.. det afhænger af, hvor varmt vejret er.
Flåterne kan bære rundt på forskellige sygdomme. Eksempelvis borreliose, som kan gøre både dig og din hund meget syg.
6-punkts tjekket
Flåter kan være meget svære at få øje på i din hunds pels. Så ofte vil du kunne mærke dem (de vokser, når de suger blod) på din hunds krop.
Løb hænderne forsigtigt over din hunds krop og mærk efter små ”bump” og ujævnheder på huden. De kan være en flåter.
Flåter kan bedst lide særlige områder på hunden. Så du skal være særligt opmærksom, når du undersøger:
1. Hovedet og ørerne
Hunde er nysgerrige skabninger, som stikker hovedet i mange sager. Så det er ganske nemt for flåterne at sætte sig fast på hovedet. Der er mange gode gemmesteder for flåten på hundens hoved. Det er vigtigt at tjekke ørerne udenpå og indeni. Særligt i mørket i hundens øre, kan en flåt sidde og mæske sig ubemærket. Hvis flået sidder inde i øret på hunden, er det ofte en god idé at lade dyrelægen fjerne den. Hvis din hund konstant kradser sig på hovedet og ved øret, skal du være særlig opmærksom. Brug eventuelt en lommelygte når du tjekker hundens ører.
2. Poter og tæer
En flåt kan ofte finde på at sætte sig mellem hundens tæer. Den kan endda sætte sig fast under hundens pote tæt på trædepuderne. Vær igen opmærksom, hvis din hund bider sig i poten.
3. Halen
Flåter elsker varme og fugtige steder. Under halen tæt på hundens bagdel er et yndet spisested for den lille parasit. Tjek halen grundigt igennem. Eventuelt med en fin kam.
4. Skridtet
Mange hundeejere har ikke den store lyst til at tjekke hundens kønsdele for flåter. Men det er en god idé. For – som sagt – parasitten elsker det varme og det fugtige, og fordi mange ikke tjekker hundens ædlere dele, får flåterne her ofte lov til at sidde alt for længe. HUSK. En flåt, der for eksempel bærer på sygdommen borreliose kan smitte hunden efter 24-48 timer.
5. Under halsbåndet
Nogle hundeejere lader halsbåndet sidde på hunden. Det er vigtigt at tjeke under dette, for flåterne kan godt sidde under halsbåndet. Halsbåndet er også med til at gøre hundens hud varmere nedenunder og det er perfekte betingelser for en flåt. Så tjek området grundigt igennem.
6. Armhulerne og lyske
Ja, det er vel strengt taget benhuler. Men der hvor benet møder hundens krop kan flåten let gemme sig. Både for hunden og for dig som ejer. Så det er bare at komme i gang med tjekke armhulerne og lyskeområderne.
Beskyt din hund om efteråret
Det lyder af meget. Og det ER meget. Men det er nødvendigt. Også om efteråret og en stor del af vinteren. For flåten er et ekstremt modstandsdygtigt væsen. Den har en hård ydre skal, som beskytter den godt mod forskellige temperaturer. Og når temperaturen går i minus, vil en del flåter overleve ved at gemme sig i nedfaldne blade, træstubbe etc.
Du kan også spare meget tid på undersøgelser og beskytte din hund effektivt ved at bruge et flåtmiddel. Så det vil nok være værd at overveje.
Så kan du og dit kæledyr få mange skønne timer sammen i efterårsskoven og vinterlandskaberne uden at bekymre jer om parasitter og sygdomme.